Basitçe 5 Adımda Espresso Tadımı



Kahve tadımı 5 adımda yapılmaktadır.

  • Görsel Değerlendirme
  • Koklayarak Değerlendirme
  • Tadarak Değerlendirme
  • Damak Tadı ile Değerlendirme
  • Ağızda Kalan Tat ile Değerlendirme
  • Görsel Değerlendirme

Espresso kremasının rengi iyi bir espressoyu ilk bakışta değerlendirebilmemizi sağlayacaktır. Robusta çekirdeği ile hazırlanan espressoların kremasının rengi daha koyu kahverengi olurken, az kavrulmuş ve kötü hazırlanmış espressoların rengi açık kahverengi olmaktadır. Fındık kabuğu rengindeki espressonun kreması iyi olarak nitelendirilirken, kremanın üzerinde kaplanın üzerindeki çizikler (tiger stripes) gibi çizikler oluştuğunda çok iyi bir espresso olarak tanımlanabilir.

Ayrıca espresso kremasının yoğunluğu da iyi espresso için önemli bir etkendir. Kaşık yardımıyla kremayı geriye doğru itip kremanın tekrar espressonun üzerini kapatıp kapatmadığına bakılır. Son olarak kremanın kalıcılığı önemli rol oynamaktadır. 5-6 dakika civarı espressonun üzerinde kalan krema, çok iyi bir espressoya işaret etmektedir.

Koklayarak Değerlendirme

Aromanın kokusu burnumuzdan 15 cm yüksekliğe kadar algılanabiliyorsa kahvenin iyi olduğuna işaret etmektedir. Öte yandan zayıf aromalı kahve averaj altı bir kahveye işaret etmektedir. Bunun yanında bir kaşık yardımıyla kahvenin kreması 5 kez geriye itilir ve eş zamanlı koklanır. Eğer kahvenin aroması zengin ve hoşsa iyi kahve olduğuna işaret eder.

Tadarak Değerlendirme

Asidite (acidity): Kahve yudumlandığında ilk anda dilin kenarlarında hissedilir. Yıkama işleminden geçen kahvelerin hoş karakteristik özelliklerindendir. Fakat çok yoğun ve aşırı ekşimsi tat veriyorsa kahvenin kusurlu olduğuna işaret eder.

Acılık (bitter): Kahvede her zaman bir acılık vardır fakat çok koyu kavrulmuş kahvede bu acılık tolere edilebilir seviyede olmayacaktır bu da kahvenin kusurlu olduğuna işaret eder.

Tatlılık (Sweetness): Tatlılık genellikle yıkama işleminden geçmiş arabica kahvelerde hissedilir. Espresso için yapılmış kavrulmada bunu hissetmek pek mümkün olmayacaktır. Tatlı kahve her zaman kahvenin kaliteli olduğunu gösteren bir karakteristik özelliktir.

Denge (Balance): Asidite ve acılık yönünden dengeli bir kahve her zaman espressonun kaliteli olduğuna işaret eder. Kalite ve güzelliğin dengeli birlikteliği bize espressoda büyük haz verecektir.

Damak Tadı İle Değerlendirme

Burukluk: Olgunlaşmamış bir meyve yendiğinde ağızda kalan kuru ve buruk tat olarak tanımlanabilir. Bu tada hasat sırasında olgunlaşmamış halde toplanan kahveler neden olmaktadır. Espressoda bu tadı almak iyi kalitede bir espresso sunulmadığı anlamına geliyor.

Gövde (Body): Kahveyi dil ile damak arasında sıkıştırarak hissedebileceğimiz yoğunluk ve kıvam tadıdır. Bu tat ne kadar fazla ise espressonun o kadar iyi olduğu söylenebilir.

Ağızda Kalan Tat İle Değerlendirme

Ağızda kalan tadın kalitesi: Espressoyu yuttuktan sonra ağzımızda kalan aromanın hoş bir tat olup olmadığı. Eğer espressoyu içtikten sonra hemen üzerine su içip ağzımızı temizleme ihtiyacı hissediyorsak iyi bir espresso içmediğimiz anlamına geliyor.

Ağızda kalan tadın süresi: Espressoyu içtikten sonra ağzımızda uzun süre hoş bir aroma kalıyorsa espressonun iyi olduğuna işaret eder. Genellikle acı (bitter) tat ağızda uzun süre kalır. Ağızda kalan acılık (bitterness) hoşsa kahvenin iyi olduğunu söyleyebiliriz.

İçtiği kahvenin hikayesini merak edenlere...